Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem



 Przepyszna, gęsta, aromatyczna zupa krem z ziemniaków i pieczonego czosnku. Niech Was nie odstraszą dwie główki czosnki, ponieważ po upieczeniu traci on charakterystyczny ostry smak a zastępuje go...słodycz. Oczywiście można dodać tylko jedną główkę (nawet przetestowałam taką wersję przy okazji odwiedzin babci, która za czosnkiem nie przepada), ale moim zdaniem zupa jest zbyt mdła.

Co będzie potrzebne:
  • dwie główki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • szczypiorek
  • oliwa
Wykonanie:

Z główek czosnku odkroić wierzchy, polać oliwą, posypać solą i zawinąć w folię aluminiową.
Piec czosnek 45 minut w temperaturze 200oC.



W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Z upieczonych główek wycisnąć z łupinek czosnek do garnka z cebulą. Nie powinniście mieć z tym problemu, ponieważ upieczony będzie miał konsystencję pasty.

Dodać ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę, zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować pod przykryciem na niedużym ogniu przez 25 minut.

Gdy ziemniaki będą już miękkie przecieramy zupę na krem. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Propozycja podania:

Do zupy świetnie pasują chipsy z boczku - cienkie plasterki wędzonego surowego boczku podpiekamy w piekarniku (najlepiej z funkcją grilla) lub podsmażamy na suchej patelni aż staną się rumiane i chrupiące. Kruszymy je w dłoniach na mniejsze kawałki i posypujemy zupę - krem.