Wspaniały dodatek do mięs i ryb. Można też podawać jako przystawkę lub nawet oddzielne danie na upalny dzień. Zazwyczaj używam miksu różnych sałat, ale można też użyć tylko jednego ulubionego rodzaju. Dressing jest prosty i szybki do zrobienia - w ostatniej chwili wystarczy polać sałatę i podawać na stół.
Co będzie potrzebne:
- miks sałat lub ulubiony rodzaj
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy gruboziarnistej (francuskiej)
- ocet balsamiczny
- łyżeczka miodu płynnego lub syropu klonowego
- oliwa
Wykonanie:
Wymieszać składniki dressingu: przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (ten składnik można pominąć jak ktoś nie lubi), musztardę, ocet balsamiczny (klasyczny lub owocowy, np. gruszkowy), miód/syrop i oliwę. Można podrasować sałatę dodając pomidory, oliwki, ogórka zielonego, mozzarellę lub szynkę dojrzewającą. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.