Krucha tarta z delikatnym kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Z aromatyczną nutą słodkich cytryn dzięki dodatkowi lemon curd. Można dodać borówki, maliny, poziomki, jeżyny, jagody lub truskawki. Charakteru dodaje kwaskowata konfitura z malin, którą posmarowałam ciasto przed nałożeniem kremu.
Co będzie potrzebne (na kruche ciasto)
- 120 g masła miękkiego
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki lemon curd
- 2 łyżki konfitury malinowej
- 200 g owoców
Zaczynamy od zrobienia ciasta: miękkie masło ucieramy z cukrem. Nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku. Do masy przesiać mąkę i sól. Wymieszać dokładnie, owinąć folią i wsadzić do lodówki na 20 minut.
Gdy ciasto się schłodzi wykładamy nim formę do tarty - można rozwałkować na grubość ok 0.3 cm, ale dużo łatwiej wykleić ręcznie ciastem pokrojonym na plastry. Ciasto musi pokryć dno i boki. Wsadzić znowu do lodówki na 20 minut.
Dno przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem, fasolą lub specjalnymi obciążnikami do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160oC i piec przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut do zrumienienia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo mascarpone i delikatnie mieszać szpatułką. Dodać lemon curd, wymieszać do połączenia się składników.
Upieczony spód posmarować konfiturą, wyłożyć krem i rozsmarować.
Posypać owocami i udekorować niteczkami lemon curd (ja użyłam szprycy).