Szybki i prosty deser, idealny gdy złapie Was chęć na "coś słodkiego". Na bazie serka mascarpone, którego pojemniczek zawsze leży, na wszelki wypadek, u mnie w lodówce. Nie używam cukru - słodycz nadaje lemon curd i oczywiście dojrzałe owoce. Tutaj w wersji z malinami i borówkami amerykańskimi, ale możecie użyć brzoskwini, banana, jagód, truskawek...możliwości jest wiele.
Co będzie potrzebne:
- 250 g mascarpone
- 2 łyżeczki lemon curd
- biszkopty
- 20 ml espresso
- owoce
Biszkopty nasączyć kawą, ułożyć 2/3 na dnie naczynia. Mascarpone wymieszać łyżką z lemon curd. Na biszkopty nałożyć masę z serka, posypać owocami, nałożyć kolejną warstwę mascarpone i posypać resztą owoców. Udekorować pozostałymi biszkoptami.