Omlet



 Delikatny, puszysty omlet w sam raz na śniadanie. Można go zrobić z samych jajek z solą i pieprzem lub dowolnymi składnikami, które mamy pod ręką: salami, szynką, boczkiem, różnymi rodzajami serów, papryką, pomidorami... U mnie omlet wystąpił w wersji z cheddarem, szynką dojrzewającą, tymiankiem i chilli. 

Co będzie potrzebne:
  • 6 jaj
  • 50 g startego sera
  • 50 g drobno pokrojonej szynki
  • 1 mała papryczka chilli
  • świeży tymianek
Wykonanie:

Jajka ubić w misce z małą szczyptą soli. Dodać starty ser, pokrojoną szynkę, posiekaną chilli i listki tymianku. Wymieszać i wylać na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztopić łyżkę masła klarowanego. Smażyć na średnim ogniu aż omlet zetnie się na wierzchu, uważając żeby się nie przypalił od spodu.