Delikatny, puszysty omlet w sam raz na śniadanie. Można go zrobić z samych jajek z solą i pieprzem lub dowolnymi składnikami, które mamy pod ręką: salami, szynką, boczkiem, różnymi rodzajami serów, papryką, pomidorami... U mnie omlet wystąpił w wersji z cheddarem, szynką dojrzewającą, tymiankiem i chilli.
Co będzie potrzebne:
- 6 jaj
- 50 g startego sera
- 50 g drobno pokrojonej szynki
- 1 mała papryczka chilli
- świeży tymianek
Jajka ubić w misce z małą szczyptą soli. Dodać starty ser, pokrojoną szynkę, posiekaną chilli i listki tymianku. Wymieszać i wylać na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztopić łyżkę masła klarowanego. Smażyć na średnim ogniu aż omlet zetnie się na wierzchu, uważając żeby się nie przypalił od spodu.