Sałatka z rukoli z ananasem na ciepło



Świetne połączenie ostrej rukoli ze słodkim ananasem. Sałatka w sam raz na lekką kolację. Sos najprostszy z możliwych czyli zredukowane balsamico.

Co będzie potrzebne:
  • rukola
  • pomidory suszone
  • boczek wędzony surowy w cienkich plastrach
  • parmezan lub inny twardy ser
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • ananas
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka masła
Wykonanie:

 Wlać ok 80 ml octu balsamicznego do garnka i podgrzewać na małym ogniu aż zredukuje objętość i będzie przypominał gęsty syrop. Dodać pod koniec miód do smaku (około łyżeczkę).

Na talerze rozłożyć umytą i wysuszoną rukolę. Pomidory wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie paski.  Parmezan pokroić na cieniutkie plasterki (można użyć obieraczki do warzyw). Ułożyć na rukoli.


Ananasa pokroić na 1 cm grubości słupki. Na suchej patelni podsmażyć na chrupko plastry boczku, odłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Połamać na nieduże kawałki i posypać sałatkę.
Polać sosem balsamico.

Zlać tłuszcz ze smażenia boczku z patelni i postawić ją na niedużym ogniu. Ananasa smażyć aż zrobi się złocisty. Wsypać brązowy cukier i gdy zacznie się karmelizować dodać masło.

Ananasa ułożyć na sałatce, polać sosem karmelowym z patelni.