Świetne połączenie ostrej rukoli ze słodkim ananasem. Sałatka w sam raz na lekką kolację. Sos najprostszy z możliwych czyli zredukowane balsamico.
Co będzie potrzebne:
- rukola
- pomidory suszone
- boczek wędzony surowy w cienkich plastrach
- parmezan lub inny twardy ser
- ocet balsamiczny
- miód
- ananas
- łyżka brązowego cukru
- łyżka masła
Wlać ok 80 ml octu balsamicznego do garnka i podgrzewać na małym ogniu aż zredukuje objętość i będzie przypominał gęsty syrop. Dodać pod koniec miód do smaku (około łyżeczkę).
Na talerze rozłożyć umytą i wysuszoną rukolę. Pomidory wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie paski. Parmezan pokroić na cieniutkie plasterki (można użyć obieraczki do warzyw). Ułożyć na rukoli.
Ananasa pokroić na 1 cm grubości słupki. Na suchej patelni podsmażyć na chrupko plastry boczku, odłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Połamać na nieduże kawałki i posypać sałatkę.
Polać sosem balsamico.
Zlać tłuszcz ze smażenia boczku z patelni i postawić ją na niedużym ogniu. Ananasa smażyć aż zrobi się złocisty. Wsypać brązowy cukier i gdy zacznie się karmelizować dodać masło.
Ananasa ułożyć na sałatce, polać sosem karmelowym z patelni.