Szaszłyk



Szaszłyk - ponadczasowy klasyk :) Koniecznie przełożony boczkiem i cebulką. Ja używam czerwonej, bo ma delikatny, słodkawy smak. Mięso nim bardzo fajnie przechodzi i używam jej całkiem sporo, chociaż nawet połowy nie zjadamy. Do marynaty używam świeżych ziół i smakowej oliwy. A na końcu...zresztą zobaczcie sami :)

Co będzie potrzebne:
  • polędwiczka wieprzowa
  • boczek wędzony
  • 2 cebule czerwone
  • świeże zioła: oregano, tymianek
  • 1/2 papryczki chilli
  • oliwa czosnkowa
  • sól ziołowa
  • syrop klonowy
Wykonanie:

Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. W misce wymieszać składniki marynaty: posiekane zioła, 4 łyżki oliwy, posiekane chilli. Mięso posolić i wsadzić do marynaty na minimum godzinę.

Boczek i cebulę pokroić na kawałki o wielkości podobnej do mięsa.

Na patyczki do szaszłyków nadziewać mięso, boczek i cebulę, zawsze zaczynając i kończąc tą ostatnią.
Mój Mąż lubi jeszcze jak szaszłyk przekładany jest też czerwoną papryką.

Smażyć na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku smarując marynatą.

Ja pod koniec pieczenia polewam szaszłyki cienką strużką syropu klonowego.