Pyszny ostry sos na bazie czosnku, chilli i pomidorów. Łatwy i szybki w przygotowaniu jak większość potraw kuchni włoskiej. U mnie z dodatkiem fusilli tricolore (bo taki miałam pod ręką), ale możecie użyć każdego innego makaronu. Ostrość sosu zależy od Waszych preferencji, ale nie powinien być mdły - w końcu arrabiato to po włosku wściekły :) Żeby danie było jeszcze bardziej treściwe dodałam podsmażony boczek.
Co będzie potrzebne:
- papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml pulpy pomidorowej lub pomidorów w kawałkach
- świeże zioła: bazylia, oregano (można pominąć)
- oliwa
- 100 g boczku w słupkach
- 200 g makaronu
- ser pecorino lub parmezan
Papryczkę chilli, czosnek i zioła drobno posiekać. Smażyć chwilę na patelni lub w rondlu z dodatkiem oliwy, aż uwolnią aromat. Wlać sos pomidorowy i dusić około 10 minut.
Boczek pokrojony w słupki zrumienić na suchej patelni.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody aż będzie al dente. Odcedzić i wrzucić do sosu pomidorowego. Boczek delikatnie przełożyć do sosu z makaronem jak najbardziej odsączając go z wytopionego tłuszczu.
Posypać startym serem pecorino lub parmezanem.