Nadziewany kabaczek



Tak zwane danie jednogarnkowe - połączenie porcji warzyw, mięsa i dodatku skrobiowego czyli ryżu. Jedno z ulubionych (i popisowych) dań mojego Męża...i tym razem on był szefem kuchni :) mi pozostało tylko kosztowanie do czego z chęcią przystąpiłam zmarznięta po powrocie z pracy.

Co będzie potrzebne:
  • kabaczek
  • 300 g mięsa mielonego
  • torebka ryżu
  • jajko
  • świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
  • 200 ml bulionu
  • 500 g pokrojonych drobno pomidorów 
  • łyżka śmietany
Wykonanie:

Kabaczek obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne.
Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. W misce wymieszać ugotowany ryż, surowe mięso mielone (u mnie wieprzowo - wołowe), jajko, posiekane zioła, przyprawić solą i pieprzem. Do farszu można też dodać pieczarki, czosnek, cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę.
Wypełnić kabaczki farszem z "górką". Do naczynia żaroodpornego lub rondla wlać bulion, wsadzić kabaczki i dusić na małym ogniu. Wrzucić posiekane pomidory (obrane i bez gniazd nasiennych) i nadal podgrzewać aż kabaczek zmięknie a farsz będzie gotowy (około 30 minut). Kabaczki wyjąć na talerze. Do sosu dodać śmietanę, wymieszać i polać kabaczki.