Pstrąg z sosem miętowym




Klasyczny pieczony pstrąg w nowej odsłonie. Sos na bazie mięty i kaparów podkreśla smak ryby. Nie wymaga dużo zachodu w przygotowaniu a efekt...sami spróbujcie :)

Co będzie potrzebne:
  • pstrąg w całości lub filety
  • 50 ml wody
  • 25 g masła
  • 4 łyżki posiekanej mięty
  • 1,5 łyżki kaparów
  • ząbek czosnku
  • 2 filety anchoives
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:

Rybę posolić i popieprzyć. Wsadzić do naczynia żaroodpornego, zalać wodą i ułożyć na wierzchu połowę masła. Przykryć folią aluminiową i piec 25 minut.

Przygotować składniki sosu: posiekać miętę, kapary, czosnek, anchoives, Wymieszać z musztardą i sokiem z  cytryny.

Wyjąć pstrągi z piekarnika , odłożyć pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Naczynie żaroodporne postawić na kuchence i zagotować pozostały sos z pieczenia. Dodać masło, mąkę i posiekane dodatki, wymieszać i chwilę pogotować. Ryby ułożyć na talerzach, polać sosem.

Można podać z grzankami z włoskiego pieczywa, polanego oliwą (czosnkową lub chilli).