Klasyczny pieczony pstrąg w nowej odsłonie. Sos na bazie mięty i kaparów podkreśla smak ryby. Nie wymaga dużo zachodu w przygotowaniu a efekt...sami spróbujcie :)
Co będzie potrzebne:
- pstrąg w całości lub filety
- 50 ml wody
- 25 g masła
- 4 łyżki posiekanej mięty
- 1,5 łyżki kaparów
- ząbek czosnku
- 2 filety anchoives
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki
- przyprawy: sól, pieprz
Rybę posolić i popieprzyć. Wsadzić do naczynia żaroodpornego, zalać wodą i ułożyć na wierzchu połowę masła. Przykryć folią aluminiową i piec 25 minut.
Przygotować składniki sosu: posiekać miętę, kapary, czosnek, anchoives, Wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny.
Wyjąć pstrągi z piekarnika , odłożyć pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Naczynie żaroodporne postawić na kuchence i zagotować pozostały sos z pieczenia. Dodać masło, mąkę i posiekane dodatki, wymieszać i chwilę pogotować. Ryby ułożyć na talerzach, polać sosem.
Można podać z grzankami z włoskiego pieczywa, polanego oliwą (czosnkową lub chilli).