Jogurtowe ciasto ze śliwkami





Bardzo dobre cynamonowe ciasto na bazie jogurtu i oleju, dzięki któremu jest wilgotne i sycące. U mnie w wersji ze śliwkami, ale można użyć innych owoców (malin, jagód, bananów, brzoskwiń, itp). Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia - nie trzeba nawet używać miksera, wystarczy wymieszać widelcem do połączenia składników.

Co będzie potrzebne:
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 30 ml golden syrup lub miodu
  • 150 ml oleju
  • 2 duże jajka
  • 250 ml jogurtu (użyłam greckiego)
  • 0,7 kg śliwek
Wykonanie:

W misce wymieszać mokre składniki: jajka, jogurt, olej i golden syrup (miód). Do masy przesiać mąkę, cukier, proszek, sodę i cynamon. Wymieszać widelcem do połączenia składników.

Dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto. Ułożyć na wierzchu śliwki rozcięciami ku górze.



Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut (do suchego patyczka).

Można posypać cukrem pudrem, ale moim zdaniem ciasto jest już wystarczająco słodkie.