Gęsta i sycąca zupa - krem z grzybów leśnych. Dobry o każdej porze roku, jednak najbardziej smakuje na jesieni i zimie. Można zrobić ze świeżych lub mrożonych grzybów. Jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie używam bulionu w kostce, ale zdecydowanie nadaje głębi smaku. Pamiętajcie tylko, żeby świadomie wybierać tego typu produkty (najlepiej ekologiczne).
Co będzie potrzebne:
- garść suszonych grzybów
- 300 g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych)
- 600 ml wody
- bulion w kostce: grzybowy
- świeży tymianek
- średnia cebula
Do garnka wlać wodę, wrzucić suszone grzyby i gotować na niedużym ogniu aż zmiękną. Dodać kostkę bulionową i podgrzewać aż się rozpuści.
Na patelni na łyżce masła zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone grzyby. Jeśli używacie mrożonych trzeba je najpierw rozmrozić. Poddusić aż sok, który puszczą wyparuje i wrzucić do garnka z bulionem. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Posypać posiekanym tymiankiem.
Można podać z makaronem lub gotowanymi ziemniakami.