Krem z borowików


Gęsta i sycąca zupa - krem z grzybów leśnych. Dobry o każdej porze roku, jednak najbardziej smakuje na jesieni i zimie. Można zrobić ze świeżych lub mrożonych grzybów. Jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie używam bulionu w kostce, ale zdecydowanie nadaje głębi smaku. Pamiętajcie tylko, żeby świadomie wybierać tego typu produkty (najlepiej ekologiczne).

Co będzie potrzebne:
  • garść suszonych grzybów
  • 300 g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych)
  • 600 ml wody
  • bulion w kostce: grzybowy
  • świeży tymianek
  • średnia cebula
Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, wrzucić suszone grzyby i gotować na niedużym ogniu aż zmiękną. Dodać kostkę bulionową i podgrzewać aż się rozpuści.

Na patelni na łyżce masła zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone grzyby. Jeśli używacie mrożonych trzeba je najpierw rozmrozić. Poddusić aż  sok, który puszczą wyparuje i wrzucić do garnka z bulionem. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Posypać posiekanym tymiankiem.

Można podać z makaronem lub gotowanymi ziemniakami.