Prosty sposób na pyszne danie o smaku słodko - pikantnym. Syrop klonowy nadaje potrawie słodyczy, ale nie jest to smak mdły, raczej słodko-korzenny. Bardzo dobrze pasuje do tej potrawy świeży szpinak duszony na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku.
Co będzie potrzebne:
- pierś z kurczaka (ok 400 g) najlepiej zagrodowego
- 60 ml wody
- 60 ml syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
- 1/2 łyzeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
Na patelnię wlać wodę, syrop klonowy i przyprawy. Podgrzać chwilę i dorzucić piersi z kurczaka, pokrojone na mniejsze kawałki, żeby szybciej doszły.
Dusić aż mięso będzie dobre, a sos zgęstnieje. Nałożyć na talerze i polać sosem z patelni.