Piersi z kurczaka w glazurze klonowej


Prosty sposób na pyszne danie o smaku słodko - pikantnym. Syrop klonowy nadaje potrawie słodyczy, ale nie jest to smak mdły, raczej słodko-korzenny. Bardzo dobrze pasuje do tej potrawy świeży szpinak duszony na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku.

Co będzie potrzebne:

  • pierś z kurczaka (ok 400 g) najlepiej zagrodowego
  • 60 ml wody
  • 60 ml syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
Wykonanie:

Na patelnię wlać wodę, syrop klonowy i przyprawy. Podgrzać chwilę i dorzucić piersi z kurczaka, pokrojone na mniejsze kawałki, żeby szybciej doszły.

Dusić aż mięso będzie dobre, a sos zgęstnieje. Nałożyć na talerze i polać sosem z patelni.